10
Апр 12
 Как да търсим работа
 
Искате да си намерите работа. И то бързо. Парите ви са на изчерпване, а сметките ви затрупват.
Вече сте търсили, но ви се струва, че нямате достъп до желаната от вас работа. А може би не сте търсили, както трябва...
Намирането на работа е разумен компромис между това, което искате и можете, и това, което се търси на пазара на труда.
На свободния пазар на труда на всеки може да се случи да остане без работа - някои работни места се закриват, но се създават нови. А за тях често има и нови изисквания.
Успешният "търсач" на работа е този, който следи промените и се приспособява към новите условия.
 
Запомнете:Свободни работни места винаги има, но от вас зависи да ги откриете. Затова трябва да знаете как и къде да търсите.
Да намерите подходящата работа не е въпрос на късмет, а е умение, което може да се научи и усъвършенства.
 
Вашите цели...
 
Когато започвате да търсите работа, най-важно е да знаете какво търсите, т.е. какво искате. Въпросът какво всъщност искате е не само най-важният, но и най-трудният. Затова ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да определите желанията и очакванията си.
 1. Каква работа всъщност търсите? Нова или същата, на която бяхте преди? Много трудно ще ви бъде да намерите длъжност като предишната, защото работните места и изискванията на работодателите непрекъснато се променят. Бъдете гъвкави и не се ограничавайте до названието на дадена длъжност. Например: вие не сте просто „учител", а човек, който умее да общува с различни хора, да ги мотивира да се развиват, да ги приобщава към дадена идея и т.н. Определяйте себе си чрез това, което умеете, а не чрез титлите, които носите.
 2. Какво най-много харесвате да правите? Опишете за себе си работата, която най-силно искате. Може би вече сте я вършили - в свободното време като хоби. Например: да поправяте кола, да шиете, да пишете...
 3. В каква обстановка обичате да се трудите? В екип, индивидуално, вкъщи...
 
А вашите умения?
 
 1. В какво сте най-добри? Вземете лист и химикалка и най-нескромно, но честно избройте всички качества, знания и умения, които притежавате.
  • Образование
  • Квалификация
  • Специализации и курсове
  • Практически умения и др.
 2. Какво ви отличава от другите? Това са качества, които не всеки притежава, но които биха били предимство за вас пред работодателите. Например:
  • Всички могат да смятат, но малцина притежават търговски нюх.
  • Много хора знаят английски език, но не всички могат да формулират рекламно послание на английски.
  • Повечето хора умеят да шофират, но колко са тези, които сами могат да се оправят в случай на авария.
 3. Какво ви се отдава най-лесно? Работа с хора, с информация или с машини. А може би сте много сръчни?
 4. Какви интереси имате? Компютри, книги, пътувания, спорт и т.н.
Съвет:Отделете достатъчно време на уменията и силните си страни, защото, когато застанете пред работодател, не бива да очаквате той да открие вашето предимство - вие трябва да му го покажете. Затова се подгответе добре.
 
Изберете си подход
 
Може би ще ви е интересно да разберете, че начинът, по който повечето хора търсят работа, е точно обратен на начина, по който работодателите търсят служители. Вижте как се разминават подходите на работодателите и на търсещите работа:
 
Работодателите започват да търсят служител от: Търсещите работа започват да я търсят от:
 1. Наличния персонал във фирмата - подходящ служител, който да изпълнява и новата длъжност.
 2. Препоръка от познат, който вече се е убедил в качествата на даден човек.
 3. Кандидати, които се представят директно пред работодателя в неговия офис.
 4. Трудови посредници - бюра по труда или агенции за подбор на персонала.
 5. Преглеждане на пристигнали автобиографии
 6. Пускане на обява във вестник.
 
 1. Малки обяви във вестниците.
 2. Автобиографии, изпращани до различни работодатели без личен контакт.
 3. Търсене на препоръка от познат.
 4. Трудови посредници - бюра по труда или агенции за подбор на персонала.
 5. Лично посещение в офиса на съответния работодател
 
Вашият шанс за бързо намиране на подходяща работа е да "се срещнете" с работодателя по пътя му на търсене на служители. Ето няколко съвета:
 • Започнете по неговата логика - търсете първо личния контакт и препоръките от познати и приятели.
 • Не се ограничавайте само с един подход в търсенето на работа. Ще имате по-голям шанс, ако комбинирате няколко от изброените дотук подхода.
 • Не се отказвайте. Бъдете активни - свободни работни места винаги има и ако сте упорити, можете да намерите точно тази работа, която търсите.
Ако все пак, след като сте опитали всичко, още нямате успех, помислете на какво може да се дължи това. Колкото и да не Ви харесва, в 99 процента от случаите причината е у вас. Това, което можете да направите, е:
 • Прегледайте внимателно изискванията на работодателите за длъжността, към която се стремите. Ако е необходимо, запишете се на курсове за преквалификация или за допълнителна квалификация.
 • Потърсете помощта на приятели и познати, които могат бързо да ви „преподадат" няколко практически урока в областите, в които се усещате слаби. Например: работа с компютър, оформяне на делови писма и др.
 • Обърнете се към специалист по управление на персонала. Възможно е преценката ви за вашите възможности и очаквания за работа да не са напълно обективни. Такива услуги се предлагат в бюрата по труда, както и от частни консултанти.
 
Внимавайте за грешки
 
 • Не използвайте само един подход за търсене на работа.
 • Не търсете работа по телефона - така е най-лесно за работодателя да ви отхвърли.
 • Не подценявайте възможностите си.
 • Не се отказвайте след първите неуспехи.
 • Внимавайте да не се превърнете в „дежурния кандидат" - да кандидатствате за всяко свободно място.
 
Информация може да намерите в...
 
Бюрата по труда. Това се регионалните структури на Агенцията по заетостта. Там може да получите следните услуги:
Пресата

Когато преглеждате малки обяви за работа, използвайте изданията във вашия регион, на които може да се има доверие. Полезна информация ще намерите и в специализираните притурки за търсене на работа във вестниците.
 
Интернет

Чрез Интернет най-лесно можете да „проникнете" във фирмите, които ви интересуват и да проверите дали търсят служители и при какви условия. Много по-ефективен подход обаче е да използвате услугите на специализираните Интернет страници за търсене на работа. Те ви позволяват:

Частни трудови посредници

Това се фирми, лицензирани да извършват посредническа дейност на пазара на труда - консултиране на търсещи работа, намиране на работа в България и чужбина.
Все повече работодатели търсят професионалната помощ на посредници при подбора на подходящи служители. Затова, когато търсите работа, е добре да се регистрирате и в тяхната картотека с данни. За да направите това, можете да отидете на място в офиса на съответната фирма посредник или да попълните готов формуляр в Интернет (ако има такава услуга).
Пълен списък на фирмите, имащи право да извършват посредническа дейност по информиране и наемане на работа, можете да намерите в сайта на Агенцията по заетостта - www.az.government.bg


Други източници

Използвайте всички възможности да се свържете с работодателите. Ежегодно в страната се организират срещи между работодатели, трудови посредници и кандидати за работа (например „Дни на кариерата"). На тези срещи можете да влезете в пряк контакт с различни фирми и да се представите, да оставите автобиографията си, да получите информация за изискванията на фирмите към кандидатите за работа.